Mee Hoon Soto

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Soto adalah makanan yang berasal dari Johor. Ia adalah sup yg selalunya dimakan bersama nasi himpit /mee hoon/mee. Akak ni org utara ,tak pandai sangat nak buat kuahnya ni. Cuma dah banyak kali tengok dan makan yg  kak ipar(Kak Za-suaminya org Johor) buat . So ,kat situ lah akak  amik2 petua sikit-sikit.  Kalu Kak Za yg buat mmg perrghhh...sedapppp. Yg akak buat ni taklah sampai tahap tu lg  tapi insyaAllah boleh makan , boleh tambah jugak kotttt...ahakkks... apa2 pon cuba, try dan test dulu resepi yg kat bawah ni yerrr....


Mee Hoon Soto 
Sumber : Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan A ~ untuk sup
1 bungkus Mee hoon -direndam dan direbus.
1/2 Ekor Ayam
2 sd besar jintan manis
1/2 sd besar jintan putih
1 sd besar lada hitam
2 biji buah keras
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Garam , Gula dan kiub pati ayam secukup rasa.
2 liter air . ( lebih kurang 11/2 jug )

Bahan B - untuk tumisan
Bunga cengkih,bunga lawang , kulit kayu manis , buah pelaga
Sedikit bawang merah dimayang halus
Sehelai Daun Pandan

Bahan C- bergedil
5 biji ubi kentang -dikupas , dipotong dan digoreng
1 biji bawang besar didadu kecil
2 sd besar daun sup & daun bawang di hiris
1sd teh jintan manis
1/2 sd teh lada hitam
1 biji bawang putih
sedikit daging /isi ayam didadu kecil
garam dan sedikit kiub ayam -secukup rasa
I biji telur

Bahan D - hiasan
Daun sup,daun bawang
Bawang goreng
Taugeh -dicelur
Isi ayam dari sup ditoskan dan digoreng seketika dan  dicarik2
Suun - digoreng
Bergedil

Cili Hitam- dikisar halus
10 biji -Cili padi
10 biji bawang putih - dikupas dan digoreng hingga sedikit kekuningan
garam,gula
sedikit perahan limau kasturi - 2 biji
kicap

Cara-caranya -Sup
  1. Ayam dibersihkan dan ditoskan . 
  2. Kisar halus bahan A kecuali ayam dan mee hoon.
  3. Tumiskan bahan B, masukkan bahan A yg dikisar tadi sehingga rempah2 tu naik wangi,pecah minyak.
  4. Masukan ayam -kacau sehingga ayam sedikit masak 
  5. Masuk air, garam ,gula , kiub pati ayam. Biarkan mendidih dan betul2 masak.
  6. Siap . boleh dihidangkan bersama mee hoon dan bahan2 hiasan .

Cara2-bergedil
  1. Gorengkan kentang. 
  2. Tumbuk halus jintan manis, lada hitam dan bawang putih
  3. Tumbuk juga ubi kentang yg digoreng tadi.
  4. Gaulkan semuanya -bahan C kecuali telur. 
  5. Bentukan bulat
  6. Kacau telur. 
  7. Celupkan kedalam telur dan goreng hingga kekuningan.
Selamat mencuba ya....

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Gulai Ikan Sembilang & Daun Kesum

Kuih Lopes

Puding Kastad Jagung Berkuah