Dadih
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Dadih
Sumber : Blog Kak Yatie ~ Sinar Kehidupanku
Bahan-bahan ( kak nita dapat 36 pcs bekas kecil mcm kat atas ni. )
10gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter air (dlm 12 cwn)
200 gm Coffemate Creamer - bole juga gantikan dgn susu tepung
1 tin susu sejat/ cair
Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Cara-cara
Selamat Mencuba!!!
Suka makan dadih tak??...bagi yg menggemari susu ,dadih adalah satu hidangan yg tak akan ditolak sama sekali. Memang sesuai dimakan sejuk2 @ dingin2 gitu kannnn. Lagi pon penyediaannya begitu mudah dan simple sekali. Dulu2 kalu nak makan beli jer...tapi sekarang buat sendiri ler...Resepi ni akak dapat dr blog Kak Yati . Terima Kasih ya ,Kak Yati. Izinkan saya share resepi yg besttt nih... Dadih ni juga sesuai untuk dijadikan pencuci mulut di majlis2 , jamuan2 raya , kenduri kawin ka...apa2 je lahhhh. ..Kalu nak buat jamuan tu letak kat kotak yg tahan sejuk tu dan letak kiub ais bebanyak kat dlm kotak tu utk kekal sejuk dan nyaman.
Dadih
Sumber : Blog Kak Yatie ~ Sinar Kehidupanku
Bahan-bahan ( kak nita dapat 36 pcs bekas kecil mcm kat atas ni. )
10gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter air (dlm 12 cwn)
200 gm Coffemate Creamer - bole juga gantikan dgn susu tepung
1 tin susu sejat/ cair
Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Cara-cara
- Dalam periuk yg bersih,masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
- Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut.
- Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
- Saya bahagikan pada 4 bahagian dan satu bahagian letak perisa jagung, 1 perisa keladi, 1 perisa pandan dan satu lagi perisa strawberry. Ikut selera masing2lah ya.
- Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm petiais.
- Siap dan bolehlah di makan..
Selamat Mencuba!!!
Komentar
Posting Komentar