Mee Hoon Soto
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Soto adalah makanan yang berasal dari Johor. Ia adalah sup yg selalunya dimakan bersama nasi himpit /mee hoon/mee. Akak ni org utara ,tak pandai sangat nak buat kuahnya ni. Cuma dah banyak kali tengok dan makan yg kak ipar(Kak Za-suaminya org Johor) buat . So ,kat situ lah akak amik2 petua sikit-sikit. Kalu Kak Za yg buat mmg perrghhh...sedapppp. Yg akak buat ni taklah sampai tahap tu lg tapi insyaAllah boleh makan , boleh tambah jugak kotttt...ahakkks... apa2 pon cuba, try dan test dulu resepi yg kat bawah ni yerrr....
Mee Hoon Soto
Sumber : Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan A ~ untuk sup
1 bungkus Mee hoon -direndam dan direbus.
1/2 Ekor Ayam
2 sd besar jintan manis
1/2 sd besar jintan putih
1 sd besar lada hitam
2 biji buah keras
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Garam , Gula dan kiub pati ayam secukup rasa.
2 liter air . ( lebih kurang 11/2 jug )
Bahan B - untuk tumisan
Bunga cengkih,bunga lawang , kulit kayu manis , buah pelaga
Sedikit bawang merah dimayang halus
Sehelai Daun Pandan
Bahan C- bergedil
5 biji ubi kentang -dikupas , dipotong dan digoreng
1 biji bawang besar didadu kecil
2 sd besar daun sup & daun bawang di hiris
1sd teh jintan manis
1/2 sd teh lada hitam
1 biji bawang putih
sedikit daging /isi ayam didadu kecil
garam dan sedikit kiub ayam -secukup rasa
I biji telur
Bahan D - hiasan
Daun sup,daun bawang
Bawang goreng
Taugeh -dicelur
Isi ayam dari sup ditoskan dan digoreng seketika dan dicarik2
Suun - digoreng
Bergedil
Cili Hitam- dikisar halus
10 biji -Cili padi
10 biji bawang putih - dikupas dan digoreng hingga sedikit kekuningan
garam,gula
sedikit perahan limau kasturi - 2 biji
kicap
Cara-caranya -Sup
Cara2-bergedil
Soto adalah makanan yang berasal dari Johor. Ia adalah sup yg selalunya dimakan bersama nasi himpit /mee hoon/mee. Akak ni org utara ,tak pandai sangat nak buat kuahnya ni. Cuma dah banyak kali tengok dan makan yg kak ipar(Kak Za-suaminya org Johor) buat . So ,kat situ lah akak amik2 petua sikit-sikit. Kalu Kak Za yg buat mmg perrghhh...sedapppp. Yg akak buat ni taklah sampai tahap tu lg tapi insyaAllah boleh makan , boleh tambah jugak kotttt...ahakkks... apa2 pon cuba, try dan test dulu resepi yg kat bawah ni yerrr....
Mee Hoon Soto
Sumber : Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan A ~ untuk sup
1 bungkus Mee hoon -direndam dan direbus.
1/2 Ekor Ayam
2 sd besar jintan manis
1/2 sd besar jintan putih
1 sd besar lada hitam
2 biji buah keras
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Garam , Gula dan kiub pati ayam secukup rasa.
2 liter air . ( lebih kurang 11/2 jug )
Bahan B - untuk tumisan
Bunga cengkih,bunga lawang , kulit kayu manis , buah pelaga
Sedikit bawang merah dimayang halus
Sehelai Daun Pandan
Bahan C- bergedil
5 biji ubi kentang -dikupas , dipotong dan digoreng
1 biji bawang besar didadu kecil
2 sd besar daun sup & daun bawang di hiris
1sd teh jintan manis
1/2 sd teh lada hitam
1 biji bawang putih
sedikit daging /isi ayam didadu kecil
garam dan sedikit kiub ayam -secukup rasa
I biji telur
Bahan D - hiasan
Daun sup,daun bawang
Bawang goreng
Taugeh -dicelur
Isi ayam dari sup ditoskan dan digoreng seketika dan dicarik2
Suun - digoreng
Bergedil
Cili Hitam- dikisar halus
10 biji -Cili padi
10 biji bawang putih - dikupas dan digoreng hingga sedikit kekuningan
garam,gula
sedikit perahan limau kasturi - 2 biji
kicap
Cara-caranya -Sup
- Ayam dibersihkan dan ditoskan .
- Kisar halus bahan A kecuali ayam dan mee hoon.
- Tumiskan bahan B, masukkan bahan A yg dikisar tadi sehingga rempah2 tu naik wangi,pecah minyak.
- Masukan ayam -kacau sehingga ayam sedikit masak
- Masuk air, garam ,gula , kiub pati ayam. Biarkan mendidih dan betul2 masak.
- Siap . boleh dihidangkan bersama mee hoon dan bahan2 hiasan .
Cara2-bergedil
- Gorengkan kentang.
- Tumbuk halus jintan manis, lada hitam dan bawang putih
- Tumbuk juga ubi kentang yg digoreng tadi.
- Gaulkan semuanya -bahan C kecuali telur.
- Bentukan bulat
- Kacau telur.
- Celupkan kedalam telur dan goreng hingga kekuningan.
Selamat mencuba ya....
Komentar
Posting Komentar