Puding Kastad Jagung Berkuah
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Puding Kastad Jagung Berkuah
Sumber : Kak Zai ~Teratak Impian
Jom memuding ! Akak ni mmg suka puding...tak kira lah puding apapon janji kurang manis sikit, mmg akak telan habisss gitu...hehehe. Senangkan ..tak yah nak kunyah lama -lama..apatah lg berkuah,sejuk dan nyaman pulak tuh.... subhanallah mmg nikmat sekali!.
Puding Kastard Jagung ni mmg tak menyusahkan langsung dan bahan2 nya pon senang jer...Akak dapat resepi ni dari Kak Zai. Tq Kak Zai walaupun sibuk dgn business keknya ,sempat lg share resepi yg best2.
Puding Kastad Jagung Berkuah
Sumber : Kak Zai ~Teratak Impian
Bahan2 Untuk Kastard
1 cawan tpg kastard
2 cawan susu cair/susu segar + 2 cawan air
3 sudu besar gula
1/2 tin jagung kremer dalam tin
Cara cara
- Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad larut dalam susu.
- Panaskan dan sentiasa kacau hingga adunan semakin kental dan kelihatan letusan kecil dan adunan semakin berkilat.
- Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan
Bahan2 Untuk Kuah:
1 tin susu cair
1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga)
5 sudu besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu besar tepung kastard
Cara-cara:
- Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah dan tambahkan secubit garam.
- Biarkan kuah mendidih.
- Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk
- Untuk menghidang masukkan kastard jagung dan kuah dlm mangkuk
Bagi yg rajin mengunyah boleh tambah buah-buahan koktail ker, peach pon ok ....
Komentar
Posting Komentar