Kek Pisang 2
Assalamualaikum & salam sejahtera,
Alhamdulillah dapat postkan lg satu N3 hari ni setelah sekian lama blog terkoma dan bersawang. Terima kasih bebanyak kepada rakan blogger dan pengunjung2 yg sudi juga singgah walaupon blog tak berupdate. Maaf ya,bukannya sengaja tapi biasalah hujung tahun ni PC akak mulalah buat hal tapi sekarang semuanya dah kembali seperti sediakala. Kek Pisang ni akak buat aritu masa PC ni tengah rosaklah .Resepi ni akak dapat dari buku resepi Chef Anuar 2. Terima Kasih Chef ! Resepi2nya mmg hebat dan segala tipsnya mmg berguna. Ini adalah salah satu resepinya yg telah akak cuba. Kek pisang ni mmg gebu dan tak jemu dimakan.
Kek Pisang 2
Resepi Asal : Chef Anuar
Dikongsi Oleh : Kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan-bahan:
200 gm gula kastor ( akak letak 150gm shj)
4 biji telor gred B
45 ml susu segar
250 gm tepung gandum
1/2 camca teh garam
3 gm soda bikabonat
15 gm ovalette
2.5 gm serbuk penaik
170 gm pisang masak
1/4 camca teh esen pisang
1/2 camca teh esen vanila
170 ml minyak jagong (akak letak minyak kelapa)
Cara membuatnya:
- Campur gula, telur, susu, tepung, garam, soda bikarbonat, ovalette dan serbuk penaik di dalam mangkuk pembancuh.
- Putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.
- Lecek pisang yang dicampur esen pisang dan esen vanila.
- Masukkan pisang kedalam adunan tepung. Kacau perlahan-lahan menggunakan camca .
- Masukkan minyak jagung dan kacau rata.
- Isikan adunan kedalam acuan yang telah di lengser dan dialas dengan kertas minyak
- Bakar sehingga masak pd suhu 170C lebih kurang 40 min.
Tips dr Chef Anuar: Gunakan pisang yg betul2 masak utk mendapatkan rasa yg enak.
Hasilnya yg segar dr oven ....
Setelah dipotong
Sedap dimakan bersama teh O panas. Cubalah!
Komentar
Posting Komentar