Daging Masak Hitam
Assalamualikum dan Salam Ramadan...
Alhamdulillah dah masuk 5 hari kita berpuasa, harap2 semuanya sihat dan dapat mengharungi bulan ni dgn sebaiknya,insyaAllah. Sepanjang Ramadan ni, waktu persekolahan anak disingkatkan tapi waktu kerja akak dan suami tetap seperti biasa. Aktiviti masak-memasak utk berbuka agak terhad, kekadang buat 1 jenis lauk dan nasi ,yg lelain tu beli jer....Weekend macam ni baru masak apa2 yg diminta oleh anak2 tapi semuanya tak lah cerewet sangat dan tak perlu banyak2 menu .
Daging Masak Hitam ni adalah salah satu menu dalam juadah iftar semalam. Simple dan sedap insyaAllah.
Kot2 nak cuba ,sila semak resepi kat sini.
Daging Masak Hitam
Sumber : kaknita~jomknitamasak.bogspot.com
Bhn2
1/2 kilo daging
1 sudu makan serbuk cili (kalu suka pedas boleh lebihkan)
1 sudu makan serbuk rempah kurma
1/2 cawan kicap lemak manis
sedikit air asam jawa
gula,garam secukup rasa
Bahan dikisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 btg serai
air
Bahan tumis
sedikit hirisan bwg merah
bunga cengkih ,bunga lawang ,kulit kayu manis
Cara2nya
Alhamdulillah ni lah juadah yg sempat dihidangkan semalam .Sambal tumis petai bersama daging ,Daging masak hitam,sedikit ulam dan sambal belacan,cucur ikan bilis dan air sirap bandung.
Alhamdulillah dah masuk 5 hari kita berpuasa, harap2 semuanya sihat dan dapat mengharungi bulan ni dgn sebaiknya,insyaAllah. Sepanjang Ramadan ni, waktu persekolahan anak disingkatkan tapi waktu kerja akak dan suami tetap seperti biasa. Aktiviti masak-memasak utk berbuka agak terhad, kekadang buat 1 jenis lauk dan nasi ,yg lelain tu beli jer....Weekend macam ni baru masak apa2 yg diminta oleh anak2 tapi semuanya tak lah cerewet sangat dan tak perlu banyak2 menu .
Daging Masak Hitam ni adalah salah satu menu dalam juadah iftar semalam. Simple dan sedap insyaAllah.
Kot2 nak cuba ,sila semak resepi kat sini.
Daging Masak Hitam
Sumber : kaknita~jomknitamasak.bogspot.com
Bhn2
1/2 kilo daging
1 sudu makan serbuk cili (kalu suka pedas boleh lebihkan)
1 sudu makan serbuk rempah kurma
1/2 cawan kicap lemak manis
sedikit air asam jawa
gula,garam secukup rasa
Bahan dikisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 btg serai
air
Bahan tumis
sedikit hirisan bwg merah
bunga cengkih ,bunga lawang ,kulit kayu manis
Cara2nya
- Tumiskan bhn2 tumisan dan bahan kisar sehingga sedikit garing dan wangi
- Perlahankan api ~Masukkan rempah kurma dan serbuk cili kacau sebati dan cepat2 masukkan air dan kacau
- Renehkan rempah sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan air asam jawa.
- Kacau sebati dan masuk kan lg air
- Bila mendidih ,kacau lg sehingga daging empuk dan kuahnya pekat .
Alhamdulillah ni lah juadah yg sempat dihidangkan semalam .Sambal tumis petai bersama daging ,Daging masak hitam,sedikit ulam dan sambal belacan,cucur ikan bilis dan air sirap bandung.
Komentar
Posting Komentar