Sambal Manis Bebola Ayam
Sambal Manis Bebola Ayam, ini adalah antara menu yang digemari oleh anak-anak Kak Noor. Menu yang paling ringkas. Apa yang perlu adalah to maka sure stok bebola ayam senantiasa ada di rumah. Kalau dan jemu makan lauk pauk, menu inilah yang menjadi permintaan anak-anak.
Bagi resepi sambal manis bebola ayam ini, Kak Noor guna jenama Ayamas. Terdapat dua jenis bebola ayam iaitu yang bersalut dan yang tidak bersalut. Beli yang tanpa bersalut yang boleh juga digunakan untuk membuat sup bebola ayam.
Bahan-bahannya:
1 kg. bebola Ayamas tanpa salut – digoreng sehingga masak
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar gula perang
2 cawan air
½ kiub ayam – jenama apa pun boleh
Gula putih dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar:
4 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 biji tomato saiz sederhana yang cukup masak
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng bebola ayam sehingga masak dan ketepikan.
2. Panaskan kuali. Ambil sedikit minyak daripada gorengan bebola ayam tadi untuk menumis. Tumis bahan-bahan kisar sehingga cili garing/terbit bau.
3. Masukkan 2 cawan air dan kacau. Kemudian masukkan pula sos cili, sos tiram, kicap manis, gula merah, gula putih, dan garam. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan gorengan bebola ayam tadi dan kacau rata. Biarkan seketika di atas dapur sehingga sambal mendidih sekali lagi.
5. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Komentar
Posting Komentar