Gulai Ikan Sembilang & Daun Kesum
Assalamualaikum,
Gulai ni adalah permintaan En Suami beberapa hari lepas. Dah lama tak makan Gulai ikan Sembilang ni sbb tu bila terjumpa ikan segar ni di pasar dia terus beli.Alhamdulillah mmg dia suka .
Kali ni akak letak santan sikit . Sekali sekala kan...kira pa...hahaha.
Jom kita tengok resepi terus la.
Sumber 1:EDITORIAL RASA (Tarikh: 29 Januari 2014)
Sumber 2: kaknita~jomknitamasak.blogspot .com
BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan sembilang
250 ml santan
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun
CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak dan angkat.
( cara RASA)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari yang digaul bersama serbuk jintan putih. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan. Kacau rata.
4. Masukkan ikan, garam dan daun kesum. Apabila mendidih masukkan air asam jawa. Kacau selama dua minit dan angkat
mmg kena sangat la dgn sambal belacan + buah machang+ulam
Gulai ni adalah permintaan En Suami beberapa hari lepas. Dah lama tak makan Gulai ikan Sembilang ni sbb tu bila terjumpa ikan segar ni di pasar dia terus beli.Alhamdulillah mmg dia suka .
Kali ni akak letak santan sikit . Sekali sekala kan...kira pa...hahaha.
Jom kita tengok resepi terus la.
Sumber 1:EDITORIAL RASA (Tarikh: 29 Januari 2014)
Sumber 2: kaknita~jomknitamasak.blogspot .com
BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan sembilang
250 ml santan
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun
CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak dan angkat.
( cara RASA)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari yang digaul bersama serbuk jintan putih. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan. Kacau rata.
4. Masukkan ikan, garam dan daun kesum. Apabila mendidih masukkan air asam jawa. Kacau selama dua minit dan angkat
mmg kena sangat la dgn sambal belacan + buah machang+ulam
Komentar
Posting Komentar