Karipap
Assalamualaikum ,
Karipap
Resepi asal : fb Tahrunnisah Jali
Dikongsi oleh : Kaknita~jomknitamasak.blogspot.com
(satu adunan ni dapat dlam 20 biji .)
1 1/2 cawan gandum
1sb penuh tepung beras
1sb penuh tepung ubi-knita gantikan dgn tepung jagung
1/2 sb gula
secubit garam
1 1/2 sb marjerin atau shortening terpulang (saya punya guna shortening)
4 sudu besar minyak panas
air secukupnya (saya guna air sejuk peti ais)
caranya
gaul bahan2 kering gandum, tpg beras, tpg ubi, gula, garam, shortening/marjerin
kemudian curah minyak panas dan gaul lagi
dan curah air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tak lekat ditangan dan lembut
gelek doh tadi nipis dan guna acuan karipap dan isi inti kesukaan anda
goreng dlm api sederhana panas
insyaallah jadi licin molek je
resepi inti karipap sedap (lebihan inti boleh frozenkan )
1 keping dada ayam di cincang halus
2 biji bawang besar (dipotong halus)
3 ulas bawang putih (potong halus)
6@7 biji ubi kentang di potong dadu
1 biji lobak merah dipotong dadu
daun sup dipotong kecil ( knita tak letak -tak der stok)
3 sudu besar rempah kari
segenggam ikan bilis*
segenggam udang kering*( kaknita tak letak )
kalau ada daun kari pun sedap diramas
garam dan gula
Caranya
1. tumbuk bahan bertanda* hingga halus
2. panaskan kuali..masukkan sedikit minyak
3. masukkan bawang besar dan bawang putih tumis hingga naik bau
4. masukkan daun kari dan rempah kari kacau sebati
5. masukkan dada ayam,dan bahan yang ditumbuk kacau lagi
6. masukkan pula ubi kentang yang dipotong dadu..masak sehingga empuk dan airnya kering
7. last sekali perisakan dgn garam dan gula serta masukkan lobak merah dadu tadi dan akhir sekali masukkan potongan daun sup... kacau dan angkat
Lagi sehari lg kita akan bertemu Ramadan . Cepat sungguh masa berlalukan....
Alhamdulillah , masih lg berpeluang menjalani ibadah puasa bersama keluarga dan sahabat2 . Moga2 kita semua dikurniakan kesihatan yang baik utk meneruskan ibadah seterusnya, insyaAllah.
Semalam akak buatkan karipap ni utk sarapan anak2 pagi tadi . Rangup dan intinya pon sedap .Terima kasih kpd Tahrunnisah Jali yg sudi share pelbagai resepi yg menarik di fbnya .
Jom kita check resepinya :
Karipap
Resepi asal : fb Tahrunnisah Jali
Dikongsi oleh : Kaknita~jomknitamasak.blogspot.com
(satu adunan ni dapat dlam 20 biji .)
1 1/2 cawan gandum
1sb penuh tepung beras
1sb penuh tepung ubi-knita gantikan dgn tepung jagung
1/2 sb gula
secubit garam
1 1/2 sb marjerin atau shortening terpulang (saya punya guna shortening)
4 sudu besar minyak panas
air secukupnya (saya guna air sejuk peti ais)
caranya
gaul bahan2 kering gandum, tpg beras, tpg ubi, gula, garam, shortening/marjerin
kemudian curah minyak panas dan gaul lagi
dan curah air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tak lekat ditangan dan lembut
gelek doh tadi nipis dan guna acuan karipap dan isi inti kesukaan anda
goreng dlm api sederhana panas
insyaallah jadi licin molek je
resepi inti karipap sedap (lebihan inti boleh frozenkan )
1 keping dada ayam di cincang halus
2 biji bawang besar (dipotong halus)
3 ulas bawang putih (potong halus)
6@7 biji ubi kentang di potong dadu
1 biji lobak merah dipotong dadu
daun sup dipotong kecil ( knita tak letak -tak der stok)
3 sudu besar rempah kari
segenggam ikan bilis*
segenggam udang kering*( kaknita tak letak )
kalau ada daun kari pun sedap diramas
garam dan gula
Caranya
1. tumbuk bahan bertanda* hingga halus
2. panaskan kuali..masukkan sedikit minyak
3. masukkan bawang besar dan bawang putih tumis hingga naik bau
4. masukkan daun kari dan rempah kari kacau sebati
5. masukkan dada ayam,dan bahan yang ditumbuk kacau lagi
6. masukkan pula ubi kentang yang dipotong dadu..masak sehingga empuk dan airnya kering
7. last sekali perisakan dgn garam dan gula serta masukkan lobak merah dadu tadi dan akhir sekali masukkan potongan daun sup... kacau dan angkat
Komentar
Posting Komentar