Popia Sayur
Assalamualaikum,
Bahan-bahan
kulit popia secukupnya
(kak nita guna size kecil)
UNTUK INTI
1/2 batang carrot-diparut memanjang
1/2 biji sengkuang kecil -diparut memanjang
1/3 biji timun-diparut memanjang
satu mangkuk taugeh
1/2 biji bawang besar kuning* - jika suka boleh mayang shj
1 biji bawang putih*
1/2 mangkuk isi ayam/udang didadu kecil
telur hancur/scramble - optional
garam
sedikit lada sulah
perisa@gula sedikit
Cara-cara
Selamat mencuba!
Salam Ramadan buat semua.... Harap2 semuanya sihat2 belaka dan dapat menjalani ibadah puasa dgn baik ya.Minggu lepas anak2 akak diserang conjunctivitis (sakit mata) . MC sambung menyambung sbb memula Luqman , pastu Balqis dan seterusnya Rafiq . Pada 2 Ramadan terkena pula la girliran akakkkk...sakit youuu..rasa macam ketat sangat bola mata ni , nak gerakan mata , celik ,pejam pun sakit ...bila telan dan titik ubat ok la sikit . Hari ni dah beransur ok..alhamdulillah.Popia ni akak buat utk iftar 1st Ramadan , ni mmg favourite anak2 , senang dan cepat . Rasa dia ala2 pie tee Chicken Rice Shop gitu...tak caya boleh cuba nnt.Bagi anak2 kecil yg tak sukakan sayur tu ,cer try bagi yg ni ~pasti dia akan sukaaa....
Popia Sayur.
Resepi : kaknita jomknitamasak.blogspot.com
kulit popia secukupnya
(kak nita guna size kecil)
UNTUK INTI
1/2 batang carrot-diparut memanjang
1/2 biji sengkuang kecil -diparut memanjang
1/3 biji timun-diparut memanjang
satu mangkuk taugeh
1/2 biji bawang besar kuning* - jika suka boleh mayang shj
1 biji bawang putih*
1/2 mangkuk isi ayam/udang didadu kecil
telur hancur/scramble - optional
garam
sedikit lada sulah
perisa@gula sedikit
Cara-cara
- Utk Inti - tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan isi ayam/udang kacau rata.
- Masukkan sengkuang, carrot dan timun. Biarkan sebentar hngga sayur lembut dan kering sedikit ( ** jgn campur air sbb sayuran ni akan keluarkan air-seeloknya ditoskan dulu setelah dibasuh.
- Kemudian masukkan taugeh.
- Perasakan dengan garam, lada sulah dan juga perisa@gula (jika suka). tutup api dan sejukkan.
- Isi ke dalam kulit popia, gulung kemas dan gamkan dengan air atau campuran tpg jagung dan air. Dan goreng dengan minyak panas hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
- Hidangkan dengan sos pilihan@ boleh dimakan begitu saja..
Selamat mencuba!
Komentar
Posting Komentar