Talam Marble
Assalamualaikum,
Hari tu masa bershopping bebarang dapur terbelilah tepung hoen kwee. Gatai tangan sungguh!Bila dah kesian tengok tepung tu dok tergolek dlm almari berminggu2 akak pon goggle dan jumpa resepi talam marble dr blog kak ita nih..Betullah kata kata ita mmg senang nak buatnya. Sedap,lemak dan terasa coklatnya gitu. Sesuai utk kenduri2 sbb 1/2 adunan pon dapat banyak.Sempat juga bagi jiran2 rasa masa jamuan makan2 hari tu. Terima kasih atas perkongsian resepi ni ya Kak Fida dan Kak ita.
Kalau nak cuba, sila semak resepi kat bawah ni:
TALAM MARBLE
Resepi asal: Kak Fida
Sumber 1:azlitamasammanis
Sumber 2:kaknita~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )
240 g tepung Hoen Kwee hijau
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)-knita kurangkan sikit gula ni.
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
3 sb serbuk koko
choc emulco - ita tambah
Cara2nya
- Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
- Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
- Loyang di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu.
- Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.
- Siap utk dipotong dan dihidangkan.
- Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.
Untuk resepi ni ita hanya buat 1/2 adunan aje.. Ita gunakan hanya santan kotak. Ita guna 1 kotak santan 200 ml dan selebihnya ita campurkan dengan air untuk mencukupkan sukatan santan tu.= dgn kak nita.
Komentar
Posting Komentar