Dendeng Daging
Assalamualaikum,
Pasti ramai yang tercari2 apa yang best utk bersahurkan? Macam keluarga akak ni, anak2 dan suami tak suka sangat bersahur dgn nasi. Biasanya kami selalu makan roti, sandwich , kentang goreng ,nugget, kurma ,air @ apa2 yang simple ja. Kekadang ada la buat nasi goreng . Bagi memudahkan lg proses menyediakan juadah utk sahur akak akan buat sambal ikan bilis kering bersama kacang @ dendeng daging macam kat atas ni ~ senang gitu kalu nak makan nasi pon boleh @ dgn roti.Sesuai juga kalu jadikan bekalan utk anak2 ke asrama sbb ianya boleh bertahan 3-4 hari .Resepi ni akak dapat dr blog Kak Ummi.
Terima kasih ya Kak Ummi. Izinkan saya memanjangkan resepi ni kat sini ya...
Dendeng Daging
Bahan:-
1 kilo daging fresh
(Daging dipotong besar2 dulu, rebus dan toskan. Kemudian potong kecil dan nipis. Tumbuk2 daging. Setelah siap menggoreng bawang, gunakan minyak bawang untuk menggoreng daging yang telah ditumbuk)
20 - 25 tangkai cili kering ] kisar
20 biji bawang merah ] bersama
1 cawan hirisan gula melaka
1/4 cawan air asam jawa pekat
3 sudu besar kicap pekat manis
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
1 kilo bawang merah - buat bawang goreng
Cara Membuat:-
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan cili dan bawang kisar.
Masak hingga betul-betul pecah minyak.
Masukkan gula melaka, kicap, air asam jawa dan garam.
Seimbangkan rasa.
Masak hingga kering sikit dan naik minyak lagi, baru masukkan daging tadi.
Kacau rata. Tutup api dan masukkan bawang goreng dan kacau rata. Sedap dimakan dengan lemang/pulut/nasi/roti.
Komentar
Posting Komentar