SAMBAL UDANG KERISIK
Hari ini Kak Noor cuba curi masa untuk memuatkan resepi yang ingin sangat dikongsi bersama. N3 ini telah lama pending disebabkan kesuntukan masa. Menu Sambal Udang Kerisik ini telah Kak Noor masakkan untuk keluarga minggu lepas. Sesuai sangat untuk hidangan berbuka puasa. Dimakan pula bersama nasi panas. Kalau rajin, boleh goreng ikan tenggiri jeruk. Pasti menyelerakan.
So tak perlu celoteh panjang-panjang. Apa kata kita terus ke resepi Sambal Udang Berkerisik. Bagi ibu-ibu yang belum confirm apa menu yang hendak dimasak hari ini, bolehlah mencuba resepi ini. Selamat mencuba.
½ kg. udang (saiz xl atau xxl) - dipotong kepala dan ekornya
*1 sudu besar serbuk cili
*1 sudu besar sos tiram
*1 susu besar kicap manis
*1 sudu besar gula perang
1 – 2 biji bawang besar – dipotong bulat
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
* Bahan-bahan perapan udang
Bahan-bahan tumis:
1 inci kulit kayu manis
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai dititik
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Bahan-bahan dikisar:
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar saiz besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya.
Cara-cara Memasak:
1. Gaulkan udang dengan serbuk cili, kicap manis, gula perang, dan sos tiram. Perapkan selama ½ jam. Kemudian digoreng sehingga 1/2 masak.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis (kulit kayu manis, serai, hirisan bawang besar, dan daun kari). Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar tadi dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan masak sehingga terbit minyak/cili garing.
4. Selepas cili garing, tambahkan 2 cawan air. Perasakan dengan garam dan gula putih. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Kemudian bolehlah dimasukkan udang yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Masukkan kerisik dan masak lagi di atas dapur sehingga bergaul rata.
6. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau rata, dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan tumis:
1 inci kulit kayu manis
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai dititik
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Bahan-bahan dikisar:
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar saiz besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya.
Cara-cara Memasak:
1. Gaulkan udang dengan serbuk cili, kicap manis, gula perang, dan sos tiram. Perapkan selama ½ jam. Kemudian digoreng sehingga 1/2 masak.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis (kulit kayu manis, serai, hirisan bawang besar, dan daun kari). Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar tadi dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan masak sehingga terbit minyak/cili garing.
4. Selepas cili garing, tambahkan 2 cawan air. Perasakan dengan garam dan gula putih. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Kemudian bolehlah dimasukkan udang yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Masukkan kerisik dan masak lagi di atas dapur sehingga bergaul rata.
6. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau rata, dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Komentar
Posting Komentar