Resepi Periuk Noxxa: Kari Ayam dengan Kentang, 10 minit telah boleh dihidangkan.

Assalamualaikum.

Bagi resepi periuk Noxxa kali ini, Kak Noor ingin kongsi cara-cara memasak kari ayam menggunakan periuk Noxxa. Kari ayam ini telah dimasak minggu lalu, tetapi N3nya yang masih tertunda. Bahan-bahan yang digunakan sama seperti kita masak kari ayam dalam periuk biasa. Cuma yang membezakan apabila kita memasak menggunakan periuk Noxxa ialah ayam cepat empuk dan dalam masa 10 minit kari ayam telah dapat dihidangkan. Kalau kita kesuntukan masa, contohnya pada awal pagi di mana kita perlu memasak untuk keluarga sebelum ke pejabat, periuk noxxa merupakan satu keperluan bagi ibu yang bekerja.



Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa

Resepinya....

Bahan-bahannya:
1 kg. ayam - dipotong kecil
3 - 4 biji ubi kentang - dibelah dua atau empat
1 cawan pati santan sawit KHALIS + 2 cawan air
1/2 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - diketuk
1 helai daun pandan - disimpul

Bahan-bahan dikisar (disatukan dan dikisar):
4 sudu besar serbuk rempah ayam Babas
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar serbuk cili
Air secukupnya.

Cara-cara membuatnya:



1.  Sediakan bahan-bahan untuk ditumis.
2. Switch on periuk.  Tekan fungsi `STIR FRY' dan On.  Tumis bahan-bahan sehingga bawang kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kacau rata.  Masak sehingga rempah menjadi garing dan terbit minyak. 
4. Sediakan ayam telah digaramkunyitkan.  Apabila rempah telah terbit minyak, masukkan ke dalam periuk dan gaul rata (ayam bercampur dengan rempah).
5.  Masukkan santan, diikuti dengan garam, gula, dan kiub ayam.  Kacau rata.
6. Off fungsi STIR FRY.  Tutup periuk. Tukar kepada fungsi HIGH PRESSURE. Set juga tombol ke arah PRESSURE.  Set 8 minit dan tekan ON. 
7. Selepas 8 minit berlalu, putar tombol ke arah STEAM untuk bebaskan wap.  
8. Buka tudung periuk dan kacau rata. Masa ini ayam telah empuk. 9. Masukkan ubi kentang. Tutup periuk kembali. Set ke fungsi HIGH PRESSURE dan putar tombol ke arah PRESSURE sekali lagi. Set 2 minit untuk ubi kentang masak.  
10. Selepas 2 minit berlalu, putar tombol ke arah STEAM untuk bebaskan wap.  Kari ayam telah siap dihidangkan.
11. Biarkan dalam status PRE-HEAT/WARM supaya kari ayam senantiasa panas.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kuih Lopes

Bubur Kacang Hijau Bersagu Lemak Berkrim - Versi Periuk Noxxa Sajian Dapur Bonda

Jeruk Epal Asam Boi