Puding Jagung Kastard Aiskrim Jagung
Assalamualaikum pengunjung-pengunjung Sajian Dapur Bonda.
At last.... dapat juga Kak Noor gunakan acuan khas Puding Jagung ini setelah lebih dua bulan membelinya. Teringin sangat nak tengok hasilnya bila gunakan acuan ini untuk membuat puding.
Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar tali (strip)
1 liter air
1 ¼ cawan gula pasir
1 tin jagung manis ala krim Ayam Brand – 425gram
1 tin susu sejat Dairy Champ – 390 gram
2 sudu tepung kastard perasa jagung
2 cawan ais krim perasa jagung
Pewarna kuning (yellow egg) dan pewarna hijau
Cara-cara Membuatnya:
1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Kemudian masak bersama 1 liter air sehingga larut.
2. Masukkan gula pasir dan masak sehingga gula larut.
3. Sementara itu satukan jagung manis, susu sejat, dan tepung kastard dalam blender dan blend sehingga lumat dan semuanya sebati.
4. Kemudian masukkan dalam larutan agar-agar tadi dan kacau sehingga pekat. Guna api perlahan supaya tidak bergentel.
5. Bila adunan telah mendidih, tutup api. Masukkan ais krim perasa jagung dan kacau rata sehingga ais krim cair dalam adunan tadi.
6. Masukkan adunan di dalam acuan yang sesuai dan biarkan ia sejuk seketika di luar. Kemudian baru dimasukkan dalam peti sejuk.
Cara-Cara Mewarnakan Adunan Sekiranya Menggunakan Acuan Puding Khas:
At last.... dapat juga Kak Noor gunakan acuan khas Puding Jagung ini setelah lebih dua bulan membelinya. Teringin sangat nak tengok hasilnya bila gunakan acuan ini untuk membuat puding.
Acuan pun berbentuk jagung, so kita buat puding jagung, barulah sesuaikan! Untuk resepi puding jagung ini Kak Noor olahkan dengan memasukkan tepung kastard perasa jagung. Tepung kastard ini ada dijual di pasar raya, brand Bistari. Tepungnya memang berbau wangi jagung manis. Di samping itu Kak Noor masukkan juga aiskrim jagung.
Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar tali (strip)
1 liter air
1 ¼ cawan gula pasir
1 tin jagung manis ala krim Ayam Brand – 425gram
1 tin susu sejat Dairy Champ – 390 gram
2 sudu tepung kastard perasa jagung
2 cawan ais krim perasa jagung
Pewarna kuning (yellow egg) dan pewarna hijau
Cara-cara Membuatnya:
1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Kemudian masak bersama 1 liter air sehingga larut.
2. Masukkan gula pasir dan masak sehingga gula larut.
3. Sementara itu satukan jagung manis, susu sejat, dan tepung kastard dalam blender dan blend sehingga lumat dan semuanya sebati.
4. Kemudian masukkan dalam larutan agar-agar tadi dan kacau sehingga pekat. Guna api perlahan supaya tidak bergentel.
5. Bila adunan telah mendidih, tutup api. Masukkan ais krim perasa jagung dan kacau rata sehingga ais krim cair dalam adunan tadi.
6. Masukkan adunan di dalam acuan yang sesuai dan biarkan ia sejuk seketika di luar. Kemudian baru dimasukkan dalam peti sejuk.
1. Sekiranya anda menggunakan acuan puding khas untuk puding jagung, ambil adunan secukupnya untuk diwarnakan dengan warna hijau untuk daun dan warna kuning untuk biji jagung.
2. Tuang adunan kuning di dalam tapak biji jagung dan adunan hijau di dalam tapak daun. Biarkan ia sejuk seketika lebih kurang 15 minit.
3. Kemudian dituangkan lebihan adunan di dalam acuan dengan perlahan-lahan.
4. Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan ia semalaman.
Komentar
Posting Komentar