Marble Strawberry Cheese Cake

Assalamualaikum.

Resepi asal Kak Noor skodeng di dapur Yatie MemoriesAmboi... banyak sungguh resepi kek yang sedap-sedap belaka di dapur Yatie ini. Teruja tengok kek-kek yang dipersembahkan. Simple dan sedap.



Seperti biasa, Kak Noor akan olahkan sedikit resepi ini daripada resepi asal Yatie Memories.  It's not 100% resepi asal ye. Kalau nak resepi asal boleh layari blog Sinar Kehidupan.





Resepi ini digandakan bahan-bahannya dari resepi asal sebab Kak Noor nakkan kek yang lebih besar.  Sebahagian dimakan di rumah dan sebahagian lagi dibawa ke pejabat untuk dimakan bersama dengan rakan-rakan. Ada juga bahan-bahan yang ditambah dan dikurangkan mengikut kesesuaian dan citarasa Kak Noor.


Untuk rakan-rakan pejabat, sama-sama merasa

Kak Noor menggunakan loyang springform bulat ukuran 10 inci. Loyang bulat 10 inci ini hanya muat 3/4 sahaja daripada adunan. 1/4 lagi Kak Noor tuangkan dalam cup cake dan dijadikan muffin. Mudah guna loyang jenis ini.  Selain mudah untuk mengeluarkan kek, kek juga tidak melekat pada loyang.


loyang kek springform

Bahan-bahannya:
340 gm mentega
250 gm krim keju
500 gm gula kastor
6 biji kuning telur (Gred A)
450 gm tepung gandum } disatukan dan
3 sudu teh serbuk penaik } diayak bersama
1 cawan susu perasa strawberry
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh strawberry emulco
6 biji putih telur (Gred A)
1 sudu teh garam


Cara membuatnya:
  1. Gunakan mixer, putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi. Ulangi hingga habis.
  3. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
  4. Kemudian masukkan pula susu perasa strawberry dan putar lagi, 
  5. Selepas itu masukkan tepung.  Pukul perlahan sehingga semua sebati. Ketepikan dulu.
  6. Dalam mangkuk bersih yang lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan garam, putar lagi. Bila telah kental, bubuh ½ adunan putih telur ke dalam adunan tepung tadi. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/2 bahagian. Ulang hingga habis. Gunakan kaedah kaup balik. 
  7. Bahagikan kepada dua adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla, dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.
  8. Letakkan adunan vanilla berselang seli dengan adunan strawberry.
  9. Ratakan adunan ke dalam loyang springform 10 inci yang dialas dengan kertas kalis minyak dan disapu mentega.
  10. Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak (bergantung kepada oven yang digunakan).
  11. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan daripada loyang.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kuih Lopes

Bubur Kacang Hijau Bersagu Lemak Berkrim - Versi Periuk Noxxa Sajian Dapur Bonda

Sotong Kangkung