BEREKSPERIMEN DENGAN PERIUK NOXXA; AYAM MASAK KAPITAN (NYONYA CHICKEN CURRY)
Assalamualaikum.
Jom bereksperimen dengan periuk NOXXA lagi. Resepi yang menjadi pilihan untuk eksperimen kali ini ialah Ayam Masak Kapitan atau dalam Bahasa Inggerisnya Nyonya Chicken Curry. Kenapa tidak di translate Kari Ayam Nyonya saja ye? Kak Noor pun sedikit confuse dengan terjemahan ini. Apapun Kak Noor perolehi resepi ini daripada blog Mamak Haji Roslan, chef yang serba boleh; masakan 1 Malaysia.
Tak nak sembang panjang-panjang. Kita terus ke resepi dan penyediaannya ye. Cara penyediaannya Kak Noor olah kembali mengikut kesesuaian penggunaan periuk NOXXA. Walau bagaimanapun untuk masakan manual, rakan-rakan boleh rujuk kepada resepi asal di blog Mamak Haji Roslan.
Sumber Resepi Asal: Mamak Haji Roslan
Dioleh oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
1 kg. isi ayam organik
200 ml santan pekat
300 ml air
5-6 sudu besar minyak masak.
2 - 3 helai daun limau purut - dibuang urat tengah.
1 biji limau nipis diperah jus.
Gula dan garam secukup rasa
Penyediaan Pes Tumisan :
3 biji cili merah yang agak panjang – dibelah dua dan dibuang biji
10 – 15 tangkai cili kering – dibuang biji dan direbus (ikut kepedasan)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras
3 batang serai
4 keping lengkuas bersaiz kuku ibu jari
2 keping halia bersaiz kuku ibu jari
2 keping kunyit hidup bersaiz kuku ibu jari
2 sudu besar (tbsp) belacan bakar
1 sudu besar (tbsp) tomato puri
Air secukupnya untuk mengisar
(Kesemua bahan di atas dikisar halus dan dijadikan pes)
Cara-cara Memasak Menggunakan Periuk NOXXA:
1. Masukkan minyak dalam inner pot. Pilih fungsi STIR-FRY dan tekan ON (butang merah). Periuk tidak perlu ditutup apabila menggunakan fungsi STIR-FRY.
2. Bila minyak telah panas, masukkan pes tumisan dan kacau. Masak sehingga tumisan terbit minyak.
3. Kemudian masukkan ayam dalam tumisan dan kaupbalikkan. Masak antara 5 hingga 6 minit.
4. Masukkan santan, air (banyaknya air bergantung kepada kuah yang anda kehendaki, tapi jangan terlalu cair), dan daun limau purut. Kacau rata.
5. OFF fungsi STIR FRY. Tutup periuk dan kunci. Putar tombol ke arah HIGH PRESSURE (HP). Pilih fungsi HP 8X dan tekan ON.
6. Selepas tamat tempoh, putar tombol ke arah STEAM untuk bebaskan wap (ingat, untuk sekuriti, tudung periuk tidak dapat dibuka selagi wap tidak habis dilepaskan).
7. OFF fungsi HP. Buka tudung periuk. Masukkan jus limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
8. ON fungsi STIR-FRY kembali dan biar kuah mendidih lagi selama 2 minit. Apabila telah cukup rasa, bolehlah OFF fungsi STIR-FRY.
9. Anda mempunyai pilihan sama ada memindahkan masakan ini ke periuk lain atau biarkannya dalam periuk NOXXA dalam status WARM-REHEAT (pilih fungsi WARM-REHEAT dan tekan ON). Masakan akan senantiasa dalam keadaan panas.
10. Semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun pudina dan ditaburkan bawang goreng.
Selamat Mencuba...
Komentar
Posting Komentar