Donut
Assalamualaikum dan salam sejahtera ,
Kuih kegemaran akak ni . Kekadang bila ada kesempatan dan ramai anak2 kat rumah akak buat la jugak .Mcm2 resepi dah akak cuba dan ini adalah yg terbaik . Tapi selalunya akak uli tangan je sbb akak tak nak membazir masa (nak cuci2 alatan sumua tu ..hihi..) dan buat utk sekali makan je. Sekiranya nak buat utk tempahan / kuantiti yg banyak maka sesuailah uli dgn mixer ya..Adunan akan lebih cepat elastic dan hasilnya lg gebuss gitu .
Terima kasih Kak Musainah Yusof kerana sudi share resepi yg best ni.
Jom kita semak resepinya:
Kuih kegemaran akak ni . Kekadang bila ada kesempatan dan ramai anak2 kat rumah akak buat la jugak .Mcm2 resepi dah akak cuba dan ini adalah yg terbaik . Tapi selalunya akak uli tangan je sbb akak tak nak membazir masa (nak cuci2 alatan sumua tu ..hihi..) dan buat utk sekali makan je. Sekiranya nak buat utk tempahan / kuantiti yg banyak maka sesuailah uli dgn mixer ya..Adunan akan lebih cepat elastic dan hasilnya lg gebuss gitu .
Terima kasih Kak Musainah Yusof kerana sudi share resepi yg best ni.
Jom kita semak resepinya:
DONUT
Resepi : Musainah Yusof
Dikongsi oleh : kaknita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan2nye:
500gm tepung high protien
500gm tepung high protien
15gm yis kering
10gm bread improver
50gm gula castor
5gm garam
2 biji telor
20gm susu tepung
200gm air
75gm butter
Caranye
- saye gune mixer ye,,,yg guna tgn bole buat spt anda biase buat
- masukkn bahan kering dlm mixer,curah air perlahan2 pd speed 1,
- bila da masukkn butter n mix gune speed 2,
- bila da lmbut skit lajukn ke speed no 3 selama 6min.anda akn nmpk dohnye licin...kluarkn,bulatkan n rehatkn 30-45min,jgn lupe tutup ngan plastik ye...pas tu timbang 50gm n bulat2kn
- tekan sikit je,susun dlm dulang,tggu dlm 15min,lubangkn guna cuter atau gune jari je,goreng
- klau nk ade filling,biarkn bulat n grg.da sejuk pipekn filling.saye gunasnow powder tuk donut saye
- tuk coklat filling,gune cara double boil n celup je donut tu,hias ikut suke
- pipekn dgn coklat berlainan warna..biar cantik
*** pesanan kak musainah :,tmbangan air kdg ikut cuaca jugak,bila cuaca panas
tmbah air skit ye...yg biase buat bole agak..klau ikut resepi nipn da OK.
Komentar
Posting Komentar