Sotong Masak Kari


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Hari ni akak nak share satu lg resepi yang cepat dan ringkas . Sesuai sangat dimakan dgn nasi panas-panas . Kebetulan hari tu kat pasar ada sotong segar ,so akak belilah sekilo . sampai jer kat umah terus bersihkan sotong ni dan masak ...mmg sedaplah .Masak kari ni sengaja dibuat pekat dan kuah sikit2 je , tanpa santan.Kalu nak cuba jom semak resepi kat bawah ni ye:





Sotong Masak Kari
Resepi : kaknita : jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2nya
300gm sotong  ( lebih kurang 5 ekor sotong sederhana besar)
1 labu bwg besar ( 1/2 dikisar dan 1/2 dimayang)
2 ulas bwg putih (dikisar)
1/2 inci halia(dikisar)
1 sb rempah kari ikan
1 biji tomato dibelah 4
4 biji cili padi
sedikit air asam jawa

Cara2nya

  1. Tumiskan bhn2 yg dikisar hingga wangi .
  2. Masukkan serbuk kari dan air asam jawa .
  3. Perisakan dgn garam ,gula dan sedikit kiub pati ikan bilis
  4. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak dan masak rempahnya.
  5. Masukkan sotong kacau sebati dan sehingga masak
  6. Akhir sekali masukkan bawang besar yg dimayang , tomato dan cili padi 



Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kuih Lopes

Bubur Kacang Hijau Bersagu Lemak Berkrim - Versi Periuk Noxxa Sajian Dapur Bonda

Sotong Kangkung