Sotong Masak Kari
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Hari ni akak nak share satu lg resepi yang cepat dan ringkas . Sesuai sangat dimakan dgn nasi panas-panas . Kebetulan hari tu kat pasar ada sotong segar ,so akak belilah sekilo . sampai jer kat umah terus bersihkan sotong ni dan masak ...mmg sedaplah .Masak kari ni sengaja dibuat pekat dan kuah sikit2 je , tanpa santan.Kalu nak cuba jom semak resepi kat bawah ni ye:
Sotong Masak Kari
Resepi : kaknita : jomknitamasak.blogspot.com
Bahan2nya
300gm sotong ( lebih kurang 5 ekor sotong sederhana besar)
1 labu bwg besar ( 1/2 dikisar dan 1/2 dimayang)
2 ulas bwg putih (dikisar)
1/2 inci halia(dikisar)
1 sb rempah kari ikan
1 biji tomato dibelah 4
4 biji cili padi
sedikit air asam jawa
Cara2nya
- Tumiskan bhn2 yg dikisar hingga wangi .
- Masukkan serbuk kari dan air asam jawa .
- Perisakan dgn garam ,gula dan sedikit kiub pati ikan bilis
- Kacau dan biarkan hingga pecah minyak dan masak rempahnya.
- Masukkan sotong kacau sebati dan sehingga masak
- Akhir sekali masukkan bawang besar yg dimayang , tomato dan cili padi
Komentar
Posting Komentar