Nasi Goreng Kicap ENAQ, rasa enaq secukup rasa

Assalamualaikum.



Kekadang waktu sekembalinya kita dari kerja, letak aje punggung atas sofa, rasa malas sangat nak bangun ke dapur. Kalau semasa di pejabat tadi bermacam-macam menu berlegar di dalam kepala, dan  telah rancang nak masak bila sampai di rumah, tiba-tiba mood hilang.  Dalam masa yang sama perut pula dah berlagu keroncong dan perlu diisi segera.  Dalam  erti kata lain `Nak kena masuk minyak dulu baru kereta boleh jalan'.



Alternatif menu yang paling mudah di saat ini ialah nasi goreng. Menu yang paling pantas  disediakan, tidak sampai 10 minit telah siap.   Bahan utama yang perlu ada tentulah nasi.  Rencah-rencah lain ikut ketersediaan di dapur.  Apa yang penting, perut mesti diisi.




Baru-baru ini ada seseorang yang memperkenalkan kepada Kak Noor kicap jenama Enaq.  Kicap produk muslim, `halal toyibban'.  Halalan toyyiban membawa maksud makanan yang dibenarkan atau diberi kebenaran untuk dimakan, bergantung kepada undang-undang Shariah selagi ia selamat dan tidak memudaratkan.  Minta Kak Noor rasa dan beri maklum balas tentang produk ENAQ ini.  Ada kicap manis, kicap masin, dan produk yang terbaharu ialah kicap pedas.



Eloklah juga Kak Noor cuba  tiga serangkai kicap ini untuk membuat nasi goreng.  Lagipun kicap yang sedia ada di rumah  pun dah habis,  Belum inden stok lagi. Dengan kombinasi tiga rasa serangkai kicap ini, makan terhasillah Nasi Goreng Kicap Enaq.  Bagi pendapat Kak Noor, bagusnya menggunakan ketiga-tiga kicap ini ialah sebab ia ada masin, manis, dan pedas.  Tidak perlu lagi kita meletak garam, gula, dan cili dalam nasi goreng ini.  Rasa enaq dan secukup rasa.



Jom kita tengok resepi olahan Kak Noor.  Boleh dicuba dan boleh dicopy.  Tetapi gambarnya hakcipta terpelihara ye...

Nasi Goreng Kicap Enaq
Oleh:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
6 cawan nasi
10 biji bebola ikan
1/2 cawan sayur campuran (mixed vegetables)
2 biji telur
Kicap Pedas Enaq
Kicap Manis Enaq
Kicap Manis Enaq
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk membuat pes:
Bawang besar
Segenggam ikan bilis
5 ulas bawang putih
Cili padi - opsyen

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng bebola ikan sehingga sedikit garing.
2. Kemudian masukkan pes nasi goreng dan kacau sehingga pes bertukar kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan sayur campuran dan gaul rata sehingga sayur masak.
4. Kemudian masukkan telur dan kacau rata.
5. Tuang kicap pedas enaq, kicap manis, dan kicap masin sehingga menepati citarasa anda.  Gaul rata. Sekiranya anda mahu lebih pedas, boleh tambahkan lagi kicap pedas enaq.
5. Masukkan nasi putih dan kaupbalikkan sehingga mesra.
6. Setelah semua mesra, bolehkan diangkat nasi goreng ini dan dihidangkan.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kuih Lopes

Bubur Kacang Hijau Bersagu Lemak Berkrim - Versi Periuk Noxxa Sajian Dapur Bonda

Jeruk Epal Asam Boi