Puding Nangka
Assalamualaikum dan Selamat Malam.
Telah agak lama tiada N3 terbaharu dalam blog ini. Memang terasa amat rindu sangat untuk mencatatkan sesuatu dalam blog ini. Ini adalah kerana ketidaksempatan waktu untuk Kak Noor berceloteh lama-lama di hadapan komputer ini. So malam ini digagahi juga jari jemari ini untuk mencatatkan sesuatu buat rakan-rakan yang selalu kunjung singgah di blog ini. Maaf sekiranya pada setiap kali kunjung singgah masih dihidangkan dengan resepi yang sama.
Pun begitu ini bukan bererti Kak Noor terus sunyi sepi daripada menyajikan resepi terbaharu untuk tatapan para pengunjung blog ini. Sejak dua bulan ini banyak daripada resepi diposkan dalam FB Sajian Dapur Bonda. Ini adalah lebih mudah bagi rakan-rakan untuk mengaksesnya kerana majoriti mempunyai FB.
Malam ini Kak Noor nak kongsi satu resepi puding yang jarang dibuat. Puas juga Kak Noor blogwalking untuk mencari resepi puding nangka sebagai guideline tetapi ternyata amat sedikit sekali N3 mengenainya.
Walau bagaimanapun, hasil daripada eksperimen berpandukan resepi-resepi puding yang pernah Kak Noor sediakan, maka terhasillah puding nangka olahan sajian dapur bonda ini.
Puding Nangka
Olahan: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahan A:
50 gram agar-agar tali
1500 ml air
1 tin nangka (jackfruit in syrup) – boleh dibeli di pasar raya
- Asingkan isi nangka daripada sirap.
- Isi nangka dipotong memanjang
- Sirap dimasukkan dalam bahan-bahan B
1 ¾ cawan gula
Pewarna hijau secukupnya
Bahan-bahan B (blend):
1 tin susu cair
100 ml santan pekat
3 sudu besar tepung kastard
1 tin nangka bersama sirap
Cara-caranya:
- Basuh agar-agar dan toskan.
- Masukkan agar-agar dalam periuk bersama air. Masak sehingga agar-agar larut.
- Kemudian masukkan gula dan masak hingga gula larut.
- Selepas itu tuangkan bahan-bahan B ke dalam agar-agar yang sedang dimasak dan dikacau sehingga sedikit likat. Gunakan api sederhana.
- Kacau selalu supaya tidak meruap dan tidak berketul. Kemudian bolehlah dipadamkan api.
- Ambil ¼ daripada larutan puding tadi dan campurkan dengan pewarna hijau. Ketepikan.
- Sediakan acuan. Susun potongan nangka di dasar acuan. Dengan menggunakan senduk, cedok larutan puding (warna asal), perlahan-lahan masukkan ke dalam acuan setakat menenggelamkan potongan buah nangka tadi. Masukkan ke dalam peti ais selama 3 minit (supaya potongan buah nangka tadi kekal di dasar acuan dan tidak beralih tempat).
- Selepas 3 minit keluarkan. Tuangkan larutan warna asal mengikut ketebalan yang sesuai. Masukkan ke dalam peti ais semula selama 3 minit. Keluarkan, dan tuang larutan warna hijau pula. Masukkan ke dalam peti ais semula. Akhir sekali tuang warna asal semula dan masukkan semula ke dalam peti sejuk sehingga puding betul-betul keras. Elok dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
Komentar
Posting Komentar