Ayam Taucu Manis

Assalamualaikum


Semenjak cuaca panas yang tidak menentu kebelakangan ini, rasa macam nak demam aje...; sakit sendi, sakit tekak, dan cepat rasa letih. Selera makan pun berkurangan, senantiasa rasa dahaga. Kalau dapat minum jus tembikai atau lemon ice tea, memang rasa lega sangat tekak ni. Makan nasi pun dah kurang, walaupun dihidangkan dengan lauk pauk kegemaran. 


Anak-anak pun jarang menjamah nasi. Beralih kepada makanan ringan seperti burger, nugget goreng, kuih-muih, mee, bihun dan laksa. Ibu pun dah malas masak kalau semua orang tak nak makan.


Ingat lagi kata-kata bonda dan nenda, kalau tak ada selera makan, kita masak lauk yang simple aje yang boleh membuka selera. So tercari-carilah bahan-bahan yang ada di dalam peti ais. Nak masak tangkap muat aje ni tau.  Ternampaklah sebotol taucu manis yang dibeli bulan lalu yang masih tidak terusik. Masa inilah timbul idea nak masak taucu aje. Kalau ikan memang anak-anak tidak gemar. Nasib baik ada sedikit ayam di dalam peti ais lagi.


Bila masak ayam taucu manis ini, teringat zaman kanak-kanak dulu, arwah nenda selalu masak ikan taucu manis. Bertambah-tambah makan nasi walaupun lauknya ringkas. Memang sedap, air tangan nenda. Tetapi sekarang anak-anak lebih prefer ayam daripada ikan.



Resepi ayam masak taucu ini Kak Noor cedok daripada You Tube - Try Masak. Kak Noor olahkannya kepada catatan. Bila ada kelapangan Kak Noor gemar melihat video Try Masak ini. Banyak resepi masakan harian yang mudah diikuti. 


Resepi beserta tutorial lengkap Ayam Taucu Manis telah Kak Noor poskan dalam page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda.



Ayam Taucu Manis

Dicuba dan diolah oleh: Sajian Dapur Bonda



Bahan-bahannya:
½ ekor ayam organik 
3 sudu besar taucu manis
1 sudu besar air asam jawa
1 biji tomato – dipotong wedges
2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 biji timun Jepun – dipotong memanjang.
1 biji cili merah – dihiris
5 – 6 biji cili padi
1 batang saderi - dihiris
1 sudu besar pati asam jawa X-tra Adabi – dibancuh dengan air
1 sudu kecil gula
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu kecil perasa kuah TUMIX
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis

Cara-caranya:
1. Mula-mula panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia dan bawang putih.
2. Setelah naik bau dan bawang layu, masukkan ayam.
3. Gaul sehingga ayam sebati dengan bawang tadi.
4. Seterusnya masukkan hirisan batang saderi. Gaul rata bahan tadi supaya ia sebati.
5. Perasakan dengan garam, gula, lada hitam, dan perasa kuah TUMIX. Gaul lagi sehingga naik bau, dan rasanya meresap sebati bersama ayam.
6. Masukkan taucu manis. Tuangkan air asam jawa dan kemudian tutup periuk. Biarkan ia mereneh beberapa ketika sehingga ayam tadi benar-benar masak dan rasanya sebati. Renehkannya di atas api yang kecil.
7. Akhir sekali, setelah kuah kering sedikit, masukkan timun, bawang besar yang dipotong bulat, cili merah, cili padi, dan hirisan batang saderi. Kacau rata sehingga semuanya bercampur sebati. Angkat dan hidangkan di atas pinggan.
8. Ayam masak taucu telah sedia untuk dihidangkan.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kuih Lopes

Bubur Kacang Hijau Bersagu Lemak Berkrim - Versi Periuk Noxxa Sajian Dapur Bonda

Jeruk Epal Asam Boi