Gulai Siakap Daun Kesum
Assalamualaikum,
Dah lama xmenggulai ...dapat ikan segar nnt boleh buat lg..Spt biasa gulai akak ni mmg simple ,
2 - 3 hari lg semua anak2 balik dari asrama ..seronoknyerr cuti panjang .
Bersemangat sikit nak masak. Selalunya depa akan request itu dan ini ,almaklum la dok asrama mkn pon gitu2 jer..
Resepi utk menu kat atas ni sama ja mcm entry kaknita sebelum ni :
Klik sini
BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan siakap
250 ml santan( kalu xmo pon xpa ganti dgn air kurangkan sikit qty)
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun
CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak dan angkat.
Dah lama xmenggulai ...dapat ikan segar nnt boleh buat lg..Spt biasa gulai akak ni mmg simple ,
2 - 3 hari lg semua anak2 balik dari asrama ..seronoknyerr cuti panjang .
Bersemangat sikit nak masak. Selalunya depa akan request itu dan ini ,almaklum la dok asrama mkn pon gitu2 jer..
Resepi utk menu kat atas ni sama ja mcm entry kaknita sebelum ni :
Klik sini
BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan siakap
250 ml santan( kalu xmo pon xpa ganti dgn air kurangkan sikit qty)
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun
CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak dan angkat.
Komentar
Posting Komentar