Puding Sumi
Assalamualaikum...
Puding ni knita buat utk iftar 1st ramadan ...awai-awai ni rajin la lg ..haha.Kebetulan pulak semalam birthday en hubby. Nak buat kek tp dia kata xyah sbb puasa2 ni nak mkn yang sejuk2 ,lembik2 gitu katanya. Pastu tergerak la hati ni nak try buat puding ni..Nampak mcm mudah tp agak mencabar jugak nak menyusun sumi2 yg lembik dan licin tu..Idea nak menyusun kak nita refer dari blog kak wan manakala resepinya pulak kaknita rujuk resepi dari blog kak yati. Terima kasih bebanyak ya...kak wan dan kak yati...Alhamdulillah walaupon tak sekemas puding kak wan & kak yati .. suami dan anak2 suka mkn ni.. Inshaa allah pasni kena buat lg dgn susunan yg lebih kemas dan cantik.Tak sempat nak ambil gambar bebanyak..sibuk nak berbuka la gitu..ni pon birthday boy tolong snap..
Puding Sumi
Sumber : kak yati
Bahan-Bahan:-
10 gm serbuk agar-agar (yang tak berwarna)
200 gm gula pasir
1 liter air
2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
4 sudu besar tepung kastard*
1 tin susu cair*(bhn bertanda *disatukan)
1 bungkus jelly sumi atau secukupnya ( kaknita pakai sumi nata de coco)
sedikit esen vanila
pewarna jika suka
Cara- Caranya
**Bila nak lapis adunan puding, biarkan beku sedikit, kelar2kan sikit permukaan barulah tuangkan adunan yg seterusnya supaya puding melekat cantik.
Puding Sumi
Sumber : kak yati
Bahan-Bahan:-
10 gm serbuk agar-agar (yang tak berwarna)
200 gm gula pasir
1 liter air
2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
4 sudu besar tepung kastard*
1 tin susu cair*(bhn bertanda *disatukan)
1 bungkus jelly sumi atau secukupnya ( kaknita pakai sumi nata de coco)
sedikit esen vanila
pewarna jika suka
Cara- Caranya
- Buka setiap sumi dan toskan airnya. Susun sumi ke dalam acuan. Simpan ke dalam peti sejuk beku dahulu.
- Dalam periuk, masukkan air, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan. Bukak api, masak sampai agar-agar dan gula hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
- Masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan susu cair ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
- Dah mendidih, tutup api, biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas acuan yang berisi sumi.
- Kalau nak berwarna, tuangkan sedikit pewarna ke dalam bancuhan dan tuang ke dalam loyang.
- Biarkan suam sedikit sebelum disimpan dalam peti selama 3 jam atau semalaman sebelum dihidang.
**Bila nak lapis adunan puding, biarkan beku sedikit, kelar2kan sikit permukaan barulah tuangkan adunan yg seterusnya supaya puding melekat cantik.
Komentar
Posting Komentar