KEK MARBLE COCONUT PANDAN BUTTER MILK, ada kelainan aromanya.
Assalammualaikum.
Kebiasaannya bila weekend Kak Noor akan buat kek marble untuk customer yang order masa weekday. So bila dah masak anak yang bongsu selalu bertanya, `Kek ni kita punya ke?.. tapi jawapan yang sama saya beri pada setiap minggu. Ini ada orang order'. Si bongsu tanya lagi, kat kita tak ada ke? So saya akan jawab, tak de... bukan makan punnn.. kalau ibu buat.. membazir aje'. Si bongsu diam dan berlalu pergi.
Minggu ini pertanyaan yang sama diajukan. Suka hatinya bila dapat tahu kek yang siap dibakar atas redai itu ibu buat untuk makan-makan keluarga. Dicuitnya kerak-kerak kek dan terus ngap ke mulutnya. Sedap sangat katanya.
Tapi seperti biasa, tak makan banyak mana pun. Terpaksalah dimasukkan di dalam bekas kedap udara. Hari Isnin nanti boleh bawa ke pejabat jamu kawan-kawan.
Kek Marble ini diberi nama KEK MARBLE COCONUT PANDAN BUTTERMILK. Memang moist dan wangi sangat bila dibakar. Kombinasi perasa pandan coconut emulco dan butter milk flavour. Memang semerbak baunya.... ada rasa kelainan pada kek marble ini.
Resepi ini Kak Noor edit dari resepi asal kek marble oleh Azie Kitchen.
KEK MARBLE
COCONUT PANDAN BUTTER MILK
Inspirasi oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
200 gm butter
¼ cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur Gred B
#2 sudu kecil ovallete
#1 sudu besar tepung susu penuh krim
#1 sudu besar butter milk flavor – (sukatan sudu metrik - 1 sudu besar = 15ml)
#3 sudu besar santan sawit KHALIS – (boleh ganti dengan susu segar/susu cair)
#3 sudu besar pandan coconut emulco
1 sudu kecil pewarna green apple
# sukatan sudu metrik
1 sudu kecil = 5 ml
1 sudu besar = 15ml
Cara-caranya:
1. Pukul butter dan gula kastor dengan high speed sehingga kembang (adunan bertukar menjadi warna putih dan creamy) lebih kurang 10 minit.
2. Selepas itu masukkan ovalette dan butter milk flavour. Pukul menggunakan speed medium selama 5 minit hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji sebiji dan pukul lagi selama 5 minit sampai sebati kesemuanya.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit, selang-selikan dengan santan sawit. Mixed sampai jadi gebu.
5. Kemudian masukkan pandan coconut emulco dan mixed lagi sehingga semua warna sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Adunan asal ¾ dan adunan ¼ lagi diwarnakan dengan pewarna green apple, lebih pekat lagi warnanya daripada adunan asal.
7. Alaskan loyang (loyang bulat diameter 10) dengan baking paper yang telah disapu dengan margerin.
8. Masukkan adunan asal terlebih dahulu dan ratakan, kemudian tompok-tompokkan dengan adunan green apple dan ulanginya sehingga kedua-dua bahagian adunan habis.
9. Lorek-lorekkan guna lidi sate ikut corak yang kita mahu.
10. Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 150C selama 10 minit. Bakar menggunakan suhu 150C selama 40 minit (bergantung kepada oven masing-masing). Selepas 40 minit, buka oven dan cuba cucuk lidi di tengah-tengah kek. Sekiranya masih ada adunan yang masih melekat pada lidi apabila dikeluarkan, ini bermakna kek belum masih lagi, Teruskan bakar. Kalau cucuk lidi keluar bersih, bolehlah dikeluarkan daripada oven.
11. Terlangkupkan kek perlahan-perlahan di atas redai. Biar dalam keadaan terlangkup selama 5 – 10 minit.
12. Tarik kertas baking perlahan-lahan.
13. Telangkupkan semula ke kedudukan asal dengan lapik board kek atau pinggan.
14. Biarkan sejuk. Selepas sejam bolehlah dipotong.
Komentar
Posting Komentar