Puding Laici Tanpa Telur

Assalammualaikum.
Salah satu pencuci mulut yang dibawa sebagai pot luck untuk jamuan kesyukuran di pejabat. Syukur Alhamdulillah hari ini dapat juga ditunaikan janji yang tertangguh lebih kurang setahun yang lalu kepada seorang adik di pejabat ini yang teringin sangat nak makan puding laici.



Kebiasaannya bila membuat puding atau agar-agar, Kak Noor lebih suka menggunakan agar-agar stripe @ agar-agar tali.  Sejak zaman berzaman semasa zaman bonda Kak Noor lagi agar-agar tali digunakan untuk menyediakan juadah ini. 



So Kak Noor tak berapa mahir dalam penggunaan agar-agar serbuk yang rata-rata mengatakan ia lebih mudah jika dibandingkan dengan penggunaan agar-agar tali. 



Untuk resepi ini telur tidak digunakan.  Pun begitu rasanya tetap sedap.  Cukup sekadar hanya  menggunakan susu cair. Kalau tiada susu cair boleh digantikan dengan susu segar seperti Gooday. Tekstur puding ini tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut, dan rasanya pula tidak terlalu manis. Sedap secukup rasa.



Memandangkan agar-agar yang digunakan adalah sebanyak 37g gm (1 paket), maka adunan yang dihasilkan adalah lebih daripada satu bekas.  Penuh satu loyang saiz 10"x10" dan baki yang ada boleh diisi dalam acuan plastik.

Puding Laici Tanpa Telur
Oleh Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
37gm agar-agar stripe (agar-agar tali)
1.5 liter air
1 cawan gula
*1 tin laici – saya guna laici jenama Hosen, berat 565 grams
(* sirap laici di dalam tin dan ¾ daripada buah laici di dalam tin diasingkan untuk diblend bersama bahan B. ¼ buah laici lagi digunakan untuk hiasan)

Bahan-bahan B - diblend bersama sehingga hancur:
*1 tin sirap laici
*3/4 daripada buah laici di dalam tin
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat

Cara-caranya:

1. Basuh agar-agar dan kemudian masak bersama air sehingga larut. Disarankan menggunakan air tapisan.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan gula dan masak sehingga gula hancur dan sebati dengan agar-agar.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang diblend tadi dan kacau rata. Gunakan api perlahan.
4. Apabila aduna telah mendidih, tutup api.
5. Sediakan loyang pilihan hati. Susun buah laici di dasar loyang mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian dengan menggunakan senduk, tuangkan sedikit larutan agar-agar tadi di atas laici sehingga tenggelam sedikit. Masukkan di dalam peti ais selama 5 minit untuk agar-agar mengeras sedikit. Nak cepat keras letak di tempat freezer dalam 3 minit.
6. Keluarkan daripada peti ais dan tuang semua adunan agar-agar tadi di dalam acuan tadi. Biar ia sejuk sebentar di luar, baru dimasukkan di dalam peti ais. Elok dibiar semalaman di dalam peti ais. Esok pagi dah boleh makan. Myum nyum.

Selamat Mencuba.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kuih Lopes

Bubur Kacang Hijau Bersagu Lemak Berkrim - Versi Periuk Noxxa Sajian Dapur Bonda

Jeruk Epal Asam Boi